Rådgivning om miljø, natur- og arealforvaltning

Rådgivning om miljø, natur- og arealforvaltning
Projektansvarlig

Projektets formål er at sikre landmanden adgang til kompetent rådgivning om de faglige og administrative spørgsmål i relation til landbrugets miljø- og gødningshåndtering samt enkeltbetalings-ordningen og krydsoverensstemmelse.

Tjekliste til afgivelse af høringssvar til Natura 2000 planerne

Der er udarbejdet en tjekliste til brug ved afgivelse af høringssvar til Natura 2000 planerne. Tjeklisten giver inspiration til, hvilke emner der bør være overvejet i forbindelse med afgivelse af høringssvar.

Præsentationer fra FødevareErhvervs landbrugsseminar 2011

I januar 2011 afholdt FødevareErhverv fire seminarer om ansøgningsrunden 2011 for landbrugskonsulenter og landmænd.

Hvilke pligtige efterafgrøder skal jeg sætte i banken i Fællesskema 2011?

Det er kun overskuddet af de udlagte efterafgrøder i 2011, der skal angives på side 4B i Fællesskemaet 2011.

Høringsbreve om lavskovsarealer

FødevareErhverv har primo februar 2011 udsendt ca. 150 høringsbreve til ansøgere, der har anmeldt lavskov som støtteberettiget i 2009. Vær opmærksom på konsekvensen i forhold til tilbagebetalingskrav.

Afgrødekoder til arealer med tilsagn under miljøordningerne

Se listen med afgrødekoder, der skal anvendes ved ansøgning om Enkeltbetaling, når der er tilsagn under miljø- og økologiordningerne. Se også hvilke kombinationsmuligheder, der er for ordningerne.

Tilbagebetalingskrav på lavskovsarealer der ikke ønskes stævnet

Lavskovsarealer, der i 2009 er anmeldt som støtteberettiget, er omfattet af tilbagebetalingskrav, såfremt lavskoven ikke stævnes inden for den 10-årige periode. Se afklaring omkring tilbagebetalingskravet.

Tilsagnsoplysninger til skovordningerne i Fællesskema 2011

Tilsagnsoplysninger til skovordningerne, som skal anmeldes i Fællesskema 2011, er klar i uge 11.

Er lysåbne arealer i skov støtteberettigede?

Arealer i skov er støtteberettigede, hvis hovedformålet er landbrugsdrift. Se de vedhæftede billedeksempler på hhv. støtteberettigede og ikke-støtteberettigede arealer.

Rettelse: Hvornår er det muligt at ændre på det opsparede areal med pligtige efterafgrøder?

Videncentret har fået en afklaring fra Plantedirektoratet om, hvornår der kan foretages ændringer af det opsparede areal med pligtige efterafgrøder i Fællesskema 2011.

Lempede krav ved indtegning af "mosaik"-marker

FødevareErhverv har meddelt, at det ikke længere er et krav, at man skal indtegne alle ikke-støtteberettigede delområder på f.eks. græsarealer og udyrkede arealer. Læs den nye anvisning her.

Miljøordninger i ansøgningsrunden 2011

Oversigt over 1-årige og 5-årige miljøordninger, der kan søges i Fællesskema 2011, samt de væsentligste ændringer især til den 5-årige ordning om pleje af græs- og naturarealer.

Vejledning om tildeling af stivelsestillæg (KS tillæg)

I 2012 afkobles støtten til avl af stivelseskartofler. FødevareErhverv har udsendt en vejledning vedrørende beregning, tildeling/fordeling, udbetaling og eventuel overførsel af den afkoblede støtte. Der er fortsat uafklarede spørgsmål.

Tjekliste til brug ved rådgivning om krydsoverensstemmelse på planteavlsbedrifter i 2011

Tjeklisten er udarbejdet til brug på planteavlsbedrifter. Alle 117 krav er stadig med på tjeklisten, men det er kravene, der er relevante for planteavlsbedrifter, der er lagt vægt på.

Elektronisk retsgrundlag om krydsoverensstemmelse 2011

Denne elektroniske version kan lette arbejdet med at finde relevante paragraffer. Tabellen svarer i øvrigt til tabellen i kapitel 8 side 59-76 i Vejledning om krydsoverensstemmelse 2011.

Krav til GLM på naturlignende landbrugsarealer

På naturlignende landbrugsarealer, afgrødekode 902, er der ikke krav om slåning. Vær opmærksom på, at det er plantedækket, der er bestemmende for, om der er tale om permanent græs eller naturlignende areal.

Ændringer til Fællesskemaet 2011

Indtil ændringsfristen den 31. maj 2011 kan marker opskrives, nedskrives, tilføjes og fjernes fra ansøgningen om Enkeltbetaling og særlig støtte under art. 68. Se eksempler på krav om indsendelse af ændring af afgrødekode.

Husdyrpræmie og indsendelse af Fællesskema

FødevareErhverv har udsendt ca. 1.100 breve til landmænd, der i 2010 har fået udbetalt husdyrpræmier, og som ikke har indsendt Fællesskema i 2011. Fællesskemaet skal indsendes af alle, der råder over landbrugsarealer.

Genopdyrkning af arealer, der er anmeldt som udyrkede landbrugsarealer

På udyrkede landbrugsarealer skal plantedækket opretholdes indtil dyrkningen genoptages. Nedvisning af plantedækket kan foretages fra 15. juli, hvor jordbearbejdning kan foretages fra 15. juli eller 20. oktober, afhængig af den efterfølgende afgrøde.

Alle græsarealer skal fremstå velplejede

Den foreløbige kontrolstatistik for Krydsoverensstemmelse 2010 viser 284 støttenedsættelser på grund af manglende overholdelse af kravet om vedligehold af græsarealer.

Artikel: "Støtteberettigede græsarealer skal overholde krav til plantedække"

Artikel i Effektivt Landbrug den 28. maj 2011.

Rettelser til gødningsplansiden i Fællesskema 2011

Gødningsplansiden i EHA åbnes først for rettelser omkring 1. juli 2011 oplyser FødevareErhverv og Plantedirektoratet. Det begrundes med tekniske og ressourcerelaterede problemer.

Husdyrgodkendelse.dk Helpdesk for Miljøkonsulenter

Miljøkonsulenter kan fremadrettet få teknisk hjælp til husdyrgodkendelse.dk fra Miljøstyrelsen ved at sende en mail på ITansogning@mst.dk

FødevareErhverv udsender 4.000 krydskontrolbreve

I løbet af denne uge udsender FERV høringsbreve om kontrol af markblokke. I høringsbrevet er der angivet en svarfrist på 14 dage med mulighed for forlængelse.

Krav til oversvømmede arealer med græs og udyrkede arealer lempes

FødevareErhverv har efter anmodning fra Videncentret for Landbrug og L&F udsendt meddelelse vedrørende udnyttelse og pleje af græs samt pleje af udyrkede arealer.

Våde græsarealer og miljøstøtte

FødevareErhverv har den 29. august udsendt meddelelse om, hvordan man skal forholde sig til krav i forhold til miljø- og økologistøtte på oversvømmede græsarealer.

Vedrørende krav om fast overdækning af gyllebeholdere

Miljøstyrelsen har vejledende udtalt, at det er tidspunktet for meddelelse af nødvendige tilladelser og ikke tidspunktet for opførelse, der er afgørende for, om bestemte gyllebeholdere skal have fast overdækning.

Svar på henvendelser om opførelse og overdækning af gylletank

Lov om randzoner

Ved loven udlægges indtil 10 m brede zoner langs hovedparten af alle åbne vandløb og søer, hvor der med enkelte undtagelser ikke må foretages gødskning, sprøjtning, dyrkning eller anden jordbearbejdning. Loven sættes i kraft senere.

Skema med KS-tillæg kan indsendes frem til 1. november 2011

Fristen for at indsende det fortrykte skema med KS-tillæg er udsat.

Pas på tillægget til stivelseskartofler

Ca. 95 landmænd mangler at returnere brev om tillæg for stivelseskartofler til NaturErhvervstyrelsen. De risikerer at miste et tillæg på ca. 6.600 kr. pr. ha stivelseskartofler fra 2012 og frem.

Udviklingen i arealet med permanent græs fra 2003 til 2011

Det samlede areal med permanent græs er faldet betydeligt fra 2010 til 2011. Andelen af permanent græs i 2011 er ca. 3,4 pct. lavere end referenceandelen.

Vejledning til godkendelse af fuldmagter i Tast selv-service

Flere har efterspurgt en vejledning som landmænd kan bruge i forbindelse med godkendelse af fuldmagter i Tast selv-service. Der er udarbejdet to vejledninger til NemID eller Digital medarbejdersignatur.

Arealer skal være støtteberettiget hele kalenderåret

Hvis der plantes en ikke-støtteberettiget afgrøde på et areal i løbet af kalenderåret, skal dette areal trækkes ud af EB-ansøgningen.

Implementering af Natura 2000-direktiver i EU - Studietur til Nederlandene og Tyskland

I september var en lille delegation, med repræsentanter fra både landbrug og myndigheder i Danmark, på studietur til Nederlandene og Tyskland. Nedenfor præsenteres indtryk af landenes implementering af Natura 2000 direktiverne.

Program for 2. årsmøde – Nationalpark Mols Bjerge

Mødet fandt sted 25. til 27. januar 2011.

Biologisk mångfald –på fältet

Indlæg på Temadagen: Rent vattenochbiologisk mångfaldpå gården den 25. januari2011 i Nässjö, Sverige.

Orientering om endelige Natura 2000-planer og klagemuligheder

De endelige Natura 2000-planer blev offentliggjort d. 8. december 2011. Orienteringen sammenfatter de væsentligste ændringer og redegør for klagemulighederne.

NaturErhvervstyrelsen afholder fire seminarer om Enkeltbetaling

Bliv informeret om nyheder og regelændringer i støtteordningerne samt om Tast selv-service, herunder Fællesskemaet, IMK 2.0 og overdragelse af betalingsrettigheder. Der er afsat god tid til spørgsmål og dialog.

De 1-årige miljøstøtteordninger afventer fortsat godkendelse

NaturErhvervstyrelsen har oplyst, at fem af de seks planlagte særlige miljøstøtte-ordninger under art. 68 formodentligt ikke når at blive godkendt af EU-kommissionen inden 1. februar.

Natura 2000 i andre EU-lande

Indlæg fra Plantekongres 12. januar 2012.

Kvælstofreduktion med skrabere på spalter og forsuring i stalde

Skrabere på spalterne i kvægstalde og forsuring i gyllkanalerne er to uafhængige tiltag til reduktion af kvælstoffordampningen fra stalde. Hver for sig har skrabere og forsuring en effekt på hhv. 25 og 50 % i forhold til spalter med ringskylkanal.

NH3 tab ved forskellige dyretyper og staldsystemer

Der er i 2011 kommet nye regler og normer for ammoniaktab ved miljøvurdering.

Sagsbehandling af miljøgodkendelser af husdyrbrug og IT-ansøgningssystemet

Husdyrgodkendelse.dk, der skal anvendes i forbindelse med indsendelse af miljøgodkendelse af husdyrbrug, er blevet opdateret i henhold til den ændring af lov om miljøgodkendelse af husdyrbrug m.m. der trådte i kraft 15. marts 2011.

Lov om ændring af husdyrbrugloven

Ændring af husdyrbrugloven er nu vedtaget af Folketinget.

Kort over dyretryk samt supplerende vejledning

Miljøstyrelsen har udarbejdet en oversigt over udvikling i husdyrtrykket siden 1. januar 2007 fordelt på kystoplande.

Omfattende ændring af bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse mv. af husdyrbrug er trådt i kraft

Den ændring af husdyrbrugloven der trådte i kraft den 15. marts 2011, bliver nu reelt gennemført ved ikrafttrædelse af omfattende ændringer af bekendtgørelsen om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug.

Behandlingen af miljøsager effektiviseres

Miljøministeren afsætter 25 mio. kr. til en taskforce, der skal fjerne sagspuklen i Natur- og Miljøklagenævnet.

Sanktionering af sager om overproduktion af husdyr – bøde og konfiskation

Videncentret for Landbrug har på Miljøstyrelsens anmodning udfærdiget et notat vedr. oplysninger om indtjeningen vedrørende svin, kvæg, mink og fjerkræ i perioden 1999-2009 fordelt på forskellige bedriftstyper og bedriftsstørrelser.

Referencer, BAT og fodervilkår ved miljøgodkendelser af svinebrug

Notat der omhandler krav til maksimal ammoniakemission og fosforindhold i svinegødning ved miljøgodkendelser af svinebrug - samt beregningsmodeller for anvendelse af fodertiltag til reduktion af ammoniakfordampning og fosfor.

Landbruget den største bidragyder til luftforurening med partikler

En rapport fra Centre for Energy, Environment and Health angående ammoniak og partikler konkluderer blandt andet, at de største bidrag til de helbredsrelaterede eksterne omkostninger stammer fra landbruget.

Opdatering af husdyrgodkendelse.dk udskudt

Husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen er endnu ikke trådt i kraft, og derfor kan den nye udgave af husdyrgodkendelse.dk ikke sættes i drift.

Idékatalog: renovering af bokse til løsgående, drægtige søer

Formålet med idékataloget er at give eksempler på, hvordan drægtighedsstalde med bokse kan ændres til løsgående søer.

Anmeldeordning og udvidelsesbehov af stalde pga. dyrevelfærd

Ifølge bkg. nr. 291 af 6.4.2011, § 19c er det muligt at fastholde uændret dyrehold samtidig med, at der tillades en nødvendig tilbygning og/eller inddragelse af eksisterende bygninger for at imødekomme krav til velfærd fastsat i lov eller bekendtgørelse.

Afgørelse om beskyttelse af særlige arters yngle- og rasteområder

Miljøklagenævnet har stadfæstet Kalundborg kommunens miljøtilladelse af husdyrbrug, der indeholder vurdering af bilag IV arter.

Ny digital vejledning fra Miljøstyrelsen om husdyrgodkendelser

Vejledningen samler al eksisterende vejledningsmateriale om godkendelse af husdyrbrug.

Ældre materialer, der er erstattet af Den nye digitale vejledning

Tilgang til ældre materialer, der nu er erstattet af Miljøstyrelsens nye digitale vejledning, såsom Miljøstyrelsens FAQ'er, vejledning, herunder nyt kap.6, den supplerende vejledning m.v.

Husdyrgødningsbkg. omfatter fra 1. sept. 2011 også dyrehold på 3 DE og mindre

Hgb. gælder nu også for de husdyrhold, som før 1. sept. 2011 hverken blev reguleret af hgb. eller af bkg. om miljøregulering af visse aktiviteter. Lokaliseringsbestemmelser for disse brug indsat.

Vejledning til husdyrgødningsbekendtgørelsens § 15a

§ 15a opstiller krav om etablering af beholderbarrierer, terrænændringer og beholderalarmer

Aftale mellem regeringen og KL skal give kortere sagsbehandlingstid i miljøgodkendelsessager

Investering på godt 100 millioner kr. skal afvikle sagspukkel og på sigt nedsætte sagsbehandlingstiden til 9 måneder.

Erstatning for tab ved oversvømmelse fra vandløb og søer i medfør af lov om stormflod og stormfald

Der kan ydes erstatning for umiddelbart indtrådte skader forårsaget af oversvømmelse fra vandløb og søer på fast ejendom og løsøre, som er dækket af en afgiftspligtig forsikring mod brand.

Taksationsmyndighederne kan behandle erstatningssager for mangelfuld vedligeholdelse af vandløb i sin helhed

Taksationskommissionerne er også kompetente til at tage stilling til ansvarsgrundlaget i sager om erstatning for mangelfuld vedligeholdelse af vandløb.

Prioritering af vandløbsindsatsen i handleplaner

Artiklen beskriver, hvilke forhold kommunerne skal være meget opmærksomme på under udarbejdelse af handleplanerne for implementeringen af vandplanene. Der gives forslag til prioriteringer af indsatsen, så de værste konsekvenser for markerne undgås.

Kontaktpersoner, hvis du har spørgsmål om krydsoverensstemmelse

Oversigt over kontaktpersoner på Videncentret og i Videncenter for Svineproduktion, der kan kontaktes, hvis der er spørgsmål til de enkelte krav.

Afsluttende rapport